شروع سال تحصیلی با ذهنیت مثبت
آغاز سال تحصیلی میتواند استرس ها و نگرانیهای زیادی را برای والدین و همینطور برای دانش آموزان یا دانشجویان به همراه داشته باشد. در این پژوهش تلاش شده است روشهایی جهت ایجاد ذهنیت مثبت در آغاز سال تحصیلی بیان شود.
پس از اجرا کردن نکات این پژوهش، آغاز سال تحصیلی میتواند برای شما پر از حس مثبت، انگیزه و انرژی مثبت باشد نه ارمغان آور سختی و لحاظ سخت.
بهبود مسیر عصبی
حتما اسم دوپامین تا به حال به گوش شما خورده است. دوپامین یکی از 200 ترکیب شیمیایی است که در مسیر عصبی انسان وجود دارد و جهت جا به جایی پیامهای عصبی به کار برده میشود. دوپامین همچنین به عنوان ماده لذت و شادی نیز شناخته میشود. ترشح دوپامین باعث ایجاد حس لذت و کامیابی میشود.
اینکه چه چیزی باعث ایجاد دوپامین میشود مهم است. بسیاری از موارد منشأ ترشح دوپامین اتفاق مثبتی نیست و میتواند از طریق نوشیدن نوشیدنیهای کولا دار ترشح شود. اما خبر خوب این است که میتوان از دوپامین در جهت مثبت استفاده کرد و با آن کاری کرد که تواناییهای ذهنی و مهارتهای انتقای انسان ارتقا یابد. با اقدامات زیر میتوان کاری کرد که فعالیتها در طول سال تحصیلی باعث ایجاد دوپامین شود. ترشح دوپامین در مسیر تحصیل باعث میشود حس لذت و شادی داشته باشید و به موفقیت تحصیلی و آکادمیک برسید.
(Reeve, 1996; Black et al. 2002; Nader et al., 2002).
بهبود مسیر عصبی
فعالیت گروهی باعث میشود که بازخورد جمعی صورت بگیرد. تلاش کنید فعالیتهای کلاسی یا تحصیلی خود را در گروههای کوچک و به صورت همزمان یا مشترک انجام دهید. بر اساس پژوهشها ثابت شده است که فعالیت گروهی و بازخورد مثبتی که از گروه دریافت میشود باعث فعال شدن عنصر لذت در مغز میشود؛ در نتیجه دوپامین ترشح میشود و باعث ایجاد حس لذت میشود.
همچنین فعالیت گروهی باعث کاهش پیدا کردن استرس نیز میشود؛ این که دانش آموز یا دانشجو در کنار همکلاسی ها یا گروه کاری را انجام دهد باعث کم شدن ضریب خطا یا شکست در فعالیت میشود.
(Bryan & Bryan, 1991).
فعالیت زمانمند
تلاش کنید درس خواندن یا مطالعه یا هر فعالیت مربوط به تحصیل را در زمانهای از قبل تعیین شده و مشخص انجام دهید. به عنوان مثال مشخص کنید که قرار است به مدت 30 دقیقه مطالعه عمیق انجام دهید و بعد از این مطالعه کردن یک پاداش کوچک و ساده به خود بدهید. بر اساس پژوهشها ثابت شده است حس انجام کار و دریافت پاداش کوچک، باعث ایجاد احساس رضایت و ترشح دوپامین میشود در نتیجه لذت و شادمانی از فعالیت را دنبال خواهد داشت. به همین دلیل باعث میشود شما انگیزه بیشتر برای تکرار این اقدام را داشته باشید.
مشخص کردن زمان دقیق برای انجام فعالیتهای تحصیلی باعث بالا رفتن تاب آوری و کاهش پیدا کردن احتمال خستگی مفرط از درسخواندن نیز میشود.
(Armenta et al., 2017).
صدای دلنشین و موزیک
گوش دادن به موزیکهای ملایم و مناسب فضای مطالعه باعث بالا رفتن احساس رضایت و ترشح دوپامین میشود. اگر بتوانید در جایگاه درست از موزیک مناسب استفاده کنید باعث ایجاد حس شادکامی میشود. یکی از فعال کنندههای اثبات شده دوپامین، موزیک و صدای زیبا است. اگر بتوانید مطالعه یا فعالیتهای درسی یا کلاسی خود را با موزیکی همراه کنید که مانع از فعالیت نباشد، باعث ترشح هورمون دوپامین در نتیجه لذت از تحصیل میشود.
(Salimpoor et al., 2011)
فعالیت بدنی
باید دقت کرد که مطالعه کردن یا تحصیل همیشه همراه با سکون یا نشستنهای بسیار در یک مکان ثابت است. از منظر علمی ثابت شده است، فعالیتهای بدنی با شدت کم در فواصل مطالعه کردن یا درس خواندن باعث بالا رفتن تمرکز و ترشح دوپامین میشود.
در فواصل استراحت درس خواندن یا تحصیل، میتوانید از ورزشهای سبک کششی یا حرکتهای هوازی با شدت کم استفاده کنید. این اقدام باعث بهبود وضعیت بدنی و وضعیت ذهنی شما میشود.
(Erickson et al., 2015)
کار سخت و پاداش
همیشه در فرایند تحصیل یا درسخواندن، فعالیتهایی وجود دارد که به شدت دشوار است. برای این فعالیتها پاداشهای مناسب که به آن علاقه دارد قرار دهید. به عنوان مثال برای مطالعه یک کتاب سخت، به خود پاداش خوردن یک بستنی یا نوشیدنی جذاب بدهید. با این اقدام میتوانید ذهن خود را تقویت کنید تا از آن اقدام پرهیز نکند بلکه سریعتر آنرا انجام دهد تا به پاداش برسد.
با این اقدامات میتوانید با کمک دوپامین ذهنیت مثبت را در خود ایجاد کنید و با انرژی و انگیزه بالا سال تحصیلی را آغاز کنید.
موفق و مطالعهگر باشید.
نویسنده: محمد صادق عباسی
منابع
- Armenta, C. N., Fritz, M. M., Lyubomirsky, S. (2017). Functions of positive emotions: Gratitude as a motivator of self-improvement and positive change. Emotion Review, 9(3): 183–190.
- Black, K., Hershey, T., Koller,J., Videen,T. Mintun, M., Price, J, Perlmutter, J. (2002) A possible substrate for dopamine-related changes in mood and behavior: Prefrontal and limbic effects of a D3-preferring dopamine agonist Proceedings of the National Academy of Science. 99(26), 17113–17118.
- Boot, N., Baas, M., van Gaal, S., Cools,R., & De Dreu, C. Creative cognition and dopaminergic modulation of fronto-striatal networks: Integrative review and research agenda. Neurosci Biobehav Rev. 2017 Jul:78:13–23.
- Bryan, T. and Bryan, J. Positive Mood and Math Performance – October 1991. Sage Journals. Volume 24, Issue 8.
- Erickson, K., Hillman, C., Kramer, A. Physical activity, brain, and cognition. Current Opinion in Behavioral Sciences 2015, 4:27–32
- Nader M., Daunais, J., Moore, M., Nader, S., Moore, R., Smith, H., Friedman, D., & Porrino, L. (2002). Dopamine systems. Neuropsychopharmacology, 27, 35-46.
- Reeve, J (1996). The interest-enjoyment distinction in intrinsic motivation. Motivation and Emotion, 13, 83–103.
- Salimpoor, V., Benovoy, M., Larcher, K., Dagher, and Zatorre, R. (2011) Anatomically distinct dopamine release during anticipation and experience of peak emotion to music. Nat Neurosci. 2011 Feb;14(2):257–262.
قوانین ارسال دیدگاه در سایت