تعریف یادگیری

دسته بندی :مقالات ۱۹ شهریور ۱۳۹۹ 47129 مشاهده

تعریف یادگیری

مفهوم یادگیری را می توان به صورتهای مختلف تعریف کرد: کسب دانش و اطلاعات، عادتهای مختلف، مهارتهای متنوع، و راههای گوناگون حل کردن مسائل وهمچنین میتوان یادگیری را به عنوان فراگیری رفتارها و اعمال مفید و پسندیده، و حتی به عنوان کسب رفتارها و اعمال مضر و ناپسند تعریف کرد. پس، یادگیری حوزه بسیار گستردهای را شامل می شود. هر گنهان و السون” (۲۰۰۵، ترجمه سیف، ۱۳۸۵) گفته اند یادگیری یکی از مهم ترین زمینه ها در روانشناسی امروز و در عین حال یکی از مشکل ترین مفاهیم برای تعریف کردن است“ (ص ۱۸). با این حال، به سبب اهمیت مفهوم یادگیری، از آن تعریفهای مختلفی به دست دادهاند. معروف ترین تعریف یادگیری به قرار زیر است و یادگیری به فرایند ایجاد تغییر نسبتا پایدار در رفتار با توان رفتاری که حاصل تجربه است گفته میشودار نمی توان آن را به حالتهای موقتی بدن مانند آنچه بر اثر بیماری، خستگی، یا مصرف داروها پدید می آید نسبت داد. ویژگیهای مهم این تعریف عبارت اند

۱. تغییر

۲، تغییر نسبتا پایدار ٣. تغییر نسبتا پایدار در توان رفتاری ۴. تغییر نسبتا پایدار در توان رفتاری براثر تجربه.

برای روشن شدن تعریف یادگیری، ویژگیهای بالا را بیشتر توضیح میدهیم.

بر اساس تعریف فوق، یادگیری به تغییر می انجامد؛ یعنی بعد از کسب تجربه یادگیری موجود زنده، از جمله انسان، از حالت قبل از کسب تجربه به یک حالت تازه تغییر می یابده این یادگیری چه پیچیده باشد، مانند یادگیری نحوه دوچرخه سواری یا راندن اتومبیل، چه ساده، چون یادگیری یک شماره تلفن یا نام یک شخص، در هر حال، یادگیرنده پس از کسب مهارت یا اطلاع تازه در نحوه برخوردش با رویدادها، در مقایسه با زمان پیش از یادگیری، تغییر می کند. کودکی که دوچرخه سواری یاد گرفته اعمال و رفتارش در مقایسه با قبل از یادگیری این مهارت آشکارا تغییر کرده است. همچنین شخصی که یک شماره تلفن را می آموزد، در مقایسه با قبل از یادگیری، تغییر می کند. هر چند که این تغییر ممکن است خیلی جزئی به نظر آید. مثلا، بعد از اینکه شخص شماره تلفن دوستی را یاد گرفت، قادر است هر وقت اراده کند با او تماس برقرار نماید، که این خود نوعی ایجاد تغییر است.

به مثالی دیگر از تغییر ناشی از یادگیری توجه کنید: دانش آموزی را در نظر بیاورید که مرکز استان خوزستان را نمی دانسته و حال آن را آموخته است. اگر قبلا معلم از او نام مرکز استان خوزستان را می پرسید نمی توانست جواب درست بدهد، اما حال که اونام مرکز استان خوزستان را یاد گرفته است، هر زمان معلم با کس دیگری از او در این باره سؤالی بپرسد جواب درست خواهد داد. بنابراین، او نیز تغییر کرده است. پس یادگیری، چه ساده باشد چه پیچیده، در شخص تغییر ایجاد می کند. به سخن دیگر، ما پیوسته بر اثر تجارب یادگیری در حال تغییریم، و آنچه بیش از هر عامل دیگری سبب دگرگونی افراد در طول زندگی می شود تجارب یادگیری هستند. . به همین دلیل افرادی که فرصتهای یادگیری و کسب تجربه های بیشتری دارند از کسانی که دارای فرصتهای یادگیری کمتری هستند و زندگی یکنواختی را می گذرانند بیشتر تغییر می کنند. زندگی انسانها مانند رود خروشانی است که همواره در حال نو شدن و دگرگونی است، و این نو شدن و دگرگونی از برکت کسب تجربه و یادگیری رخ می دهد.

توجه داشته باشید که گرچه هر نوع یادگیری به تغییر می انجامد، اما هر نوع تغییری یادگیری به حساب نمی آید. ما این نکته را در مقالة دیگری بیشتر توضیح خواهیم داد، اما برای روشن شدن مطلب در اینجا نیز مثالی ذکر می کنیم. فرض کنید شخصی بر اثر تصادف اتو مبیل یا سانحة ناگوار دیگری پایش صدمه ببیند و از آن پس هنگام راه رفتن بلنگد. این یک نمونه واقعی از تغییر ایجادشده در شخص است، اما مطمئنا نمی توانیم آن را یادگیری بنامیم.

 

Dr.sadegh abbasi

مطالب زیر را حتما بخوانید:

قوانین ارسال دیدگاه در سایت

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه اشخاص مدیر، نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

6 + 8 =

لینک کوتاه:
0